Orez cu lapte & Sos caramel

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 2 Apr 2012 | 5903 vizualizari

 

Orezul cu lapte este un desert pe placul multora dintre noi. Vă prezint o rețetă puțin mai diferită față de cea clasică.

 

INGREDIENTE

  • 300 g orez;
  • 400 mL lapte;
  • puțin unt, cam o lgț (dacă laptele este foarte gras nu mai este nevoie de unt);
  • 2 cubulețe de zahăr brun.
  • „Crema”
  • 2 gălbenușuri;
  • 400 ml lapte;
  • 2-3 lg zahăr;
  • 1-2 lg coajă de portocală.
  • Sos caramel:
  • 3 lg zahăr;
  • 3 lg apă;
  • un cubuleț de unt;
  • 2-3 lg smântână lichidă.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Orez cu lapte & Sos caramel:

Orezul se spală și se opărește cu apă fierbinte timp de 10 minute. 

Se pune la fiert în lapte, unt și zahăr, la foc mic, timp de 8-10 minute, după care se acoperă cratița cu un șervet curat și se lasă de-o parte. Obișnuiesc să pun un prosop sub capac pentru că acesta nu permite aburilor formați pe suprafața capacului să vină în contact cu orezul.

În acest timp se pregătește sosul-cremă care se înglobează mai apoi în orez. 

Se decojește jumătate de portocală, cu atenție, fără partea albă deoarece este amară. Eu folosesc cuțitul econom de curațat cartofi. Se taie coaja felii subțiri. Gălbenușurile se bat împreună cu zahărul și laptele, se adaugă coaja de portocală și se pune la foc sau bain-marie până se obține o cremă fluidă. După ce s-a îngroșat crema  se strecoară și se transvazează, se pune vasul cu cremă într-un bol cu apă rece+gheață și se mai amestecă cu telul până se răcește.

Sosul caramel:

Într-o tigaie  bine încinsă se pun 3 linguri de apă apoi 3 linguri de zahăr. Nu amestec conținutul tigăii în timpul caramelizării zahărului; în momentul în care se schimbă culoarea în brun deschis, se adaugă cubulețul de unt, se omogenizează după care se toanră ușor smântâna lichidă. 

Poftă bună!


 

Daca ti-a placut reteta noastra "Orez cu lapte & Sos caramel" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Orez cu lapte